A Travellerspoint blog

Mexico City - Park, Frida Kahlo, Xochimilco

semi-overcast 15 °C

Danas me je malo vrijeme iznenadilo. Kad sam jutros usao u metro bilo je suncano bez oblacka, kad sam izasao nakon nekih pola sata - pljustala je do sada najjaca kisa. A nije bilo jos 4 pm. Srecom nadjoh se blizu ekskluzivnog shopping centra tako da sam tu docekao da kisa stane. Ali da krenem od pocetka.

Jutros sam otisao u glavni i najveci gradski park "Bosque de Chapultepec". Tu ima nekoliko zanimljivih spomenika, vjestacko jezerce, botanicka basta, arheoloski muzej, zoo, i kojesta drugo za sta nisam imao vremena. Arheoloski muzej djeluje jako zanimljivo ali sam danas to preskocio jer sam imao druge planove - definitivno se vracam u obilazak pred kraj puta. Usao sam u zoo, ali i brzo izasao jer su zivotinje otuzne i imaju jako malo prostora. Dosetao sam od auditorijuma gdje se odrzavaju glavni koncerti u gradu. Nista zanimljivo mi se nije desilo. Potom sam otisao (opet) u Coyoacan da vidim taj cuveni Frida Kahlo muzej. Zanimljiv je ali mi ne bas ne dopadaju njeni radovi i nije mi jasno zasto je ona poznatija nego Diero Rivera.

Potom sam se prebacio do Xochimilco-a gdje je glavna atrakcija voznja smijesnim barkama po kanalu. To mi je bilo previse turisticki pa sam to preskocio. Kad sam ogladnio, usetao sam u jedan strogo lokalni market i - postigao pun pogodak - i jeo super hranu. Supu i tacos sa jagnjetinom. ovog puta nisam imao problema sa probavom. Inace cijeli grad je jedna velika pijaca. Ja sam se inace bio ufurao da niko nema pojma da sam ja turista dok me 5 djevojaka koje su prodavale neke dzinovske kukuruze nisu pocele prozivati "guerrero, guerrero" - kasnije sam saznao da je to nadimak za bijelce, ali ljepsi nego "gringo". Navece sam otisao na pivu u Zona Rosu u onaj isti pub kao prije neko vece ali bend nije bio tako dobar. Jedan zaljubljeni par pored mene je narucio bokal piva (svako sebi po jedan). Al sto im zene cugaju...

Jos malo o metrou (ispade mi to glavna tema). Svasta prodaju ali danas mi je bilo smijesno kad je usao tip sa zvucnicima i odvrnuo muziku do daske. Odslusao sam pola Doors albuma ¨LA Woman¨ i na moje cudenje par ljudi je kupilo CD.

Inace dosta mi je Mexico City-ja sutra idem busom u Cuarnavacu, grad 90km juzno pa se odande javljam opet.

Inace moram sad da priznam da sam prvo vece kad sam legao imao veliku krizu kad sam pomislio, sta mi sve ovo treba i kako cu ja sam 2 mjeseca po ovoj vukojebini. To kriza je do sada medjutim prosla i sada sam vec totalno usao u fazon i super se osjecam i jedva cekam nastavak puta.

Da spomenem jos i da se do sada ni momenta nisam osjetio neprijatno: Jedine nazovi neugodnosti su bile izazvane prilascima raznih budala na ulici ali nije ih bilo vise nego sto ih ima u Torontu. Veceras kad sam izlazio iz metroa neki pjano mi je nesto dobacio - ja sam ga samo izignorisao. Uspostavilo se da je htio da mi kaze da je izlaz prema kojem sa bio krenuo bio zatvoren - kao sto je i bilo.

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint