A Travellerspoint blog

Mexico City - kisa za promjenu

rain 20 °C

Ispade da imam dosta vremena za internet pa da dodam jos malo detalja. Dan je sto se vremena tice bio idealan do jedno 4pm kad je pocela kisa i evo jos pada 3 sata kasnije.

Danas sam se malo pozabavio meksickom kulturom pa sam se tako malo upoznao sa Diegom Riverom (ne licno - umro je prije nekih 30 godina) i njegovim radom. Za neupucene, on je najcuveniji meksicki umjetnik slikar - muralist (to mu dodje nesto kao zidar ali umjetnicki) i muz Fride Kahlo. Bio sam u njegovom muzeju i dopadaju mi se neki njegovi radovi tako da cu na povratku da kupim neki poster. Popeo sam se i na najvisu zgradu - toranj u gradu "Torre Latinoamericana" koja sa svojih 44 sprata i nije nesto visoka kad se gleda generalno u svijetu. Pogled je fantasican i istina je - ne vidis kraj gradu ni sa jedne strane - ogroman je. Zato se vidi smoga koje imaju za izvoz. Onda sam malo prosetao do eksluzivne Zone Rose (2 sata setnjice - Pepe rece 20 minuta....) gdje se i sada nalazim. Inace vec mi je jasno da ne mogu da vjerujem Meksikancima kad su direkcije u pitanju - nemaju predstave za vremenom. A bogami slabo i poznaju svoj grad. Juce sam pitao jednog prodavaca na koju stranu je "Paseo da la Reforma" - inace glavna i najveca ulica u gradu - kaze ne postoji ta ulica. Inace uspostavilo se da moj spanski bas i nije nesto kad treba nesto da objasnim mada ga super razumijem. Danas sam jednu djevojku pitao da me uslika i ona se uz osmjeh namjestila da mi pozira - kao ja nju da slikam.... Na istom su me mjestu dvije klinke intervjuisale - za neki skolski rad. Kad su me pitale po cemu se odlikuje bosanska kultura - reko nemam pojma. Mozda sam trebao reci kahvom i pitama. Bio sam dobar tako da - ko zna - mozda zavrsim i na Tele Latino. U Zona Rosi sam malo prosetao - inace cijeli kraj je prilicno napucan, uredan, i nakicen raznim spomenicima - i sjeo u jedan pub. Tu su me svakakve face opsjedali svakih 15 minuta (ne samo mene nego sve goste), od raznih prodavaca, preko gledacica u dlan, do jedne opicene zene koja me pozdravila sa "Hail Hitler" kad sam joj rekao da je nista ne razumijem. Otisla je uz psovke i komentare u stilu sta mi Svabe radimo u Meksiku a ne znamo spanski (to sam razumio).

Inace generalno, grad mi se ni malo ne svidja, smrdi na smog i mazut i prljav je do daske. Na svakom cosku su postavili tezge gdje nema cega nema a najvise ima nelegalnih kopija filmova koje se prodaju za US$2. Ima impozantnih zgrada medju kojima se najvise istice "Palacio De Bellas Artes" koje je inace jedino mjesto na kojem sam se do sada slikao. Zgrada je okruzena lijepim parkom a unutar zgrade se nalazi umjetnicka galerija. Ostatak grada (bar ono sto sam do sada vidio) je uglavnom neinteresantan - jos sam se ja strogo pridrzavao tursticke rute. Mislim da ce mi trebati malo vise vremena da steknem neki dublji dojam o Mexico City-ju.

Inace vec sam malo promijenio originalni plan i umjesto da idem u Pueblu koja je 2 sata istocno - inace 4-ti grad po velicini u Meksiku - idem pravac na jug. To bi trebalo da se desi u srijedu.

Sutra idem u Coyoacan, navodno zanimljiv i autentican dio grada na jugu gdje se nalazi i kuca i muzej Fride Kahlo i do kojeg treba da se dovucem metroom - vidjecemo kako ce to da prodje.

Evo sad je 7 navece, umorih se od setnje a glupo mi je da idem u hotel u kojem se inace nista ne desava. Osim Svaba. A i kompletan kraj je bez veze kad padne mrak - osim kad se nesto desava na Zocalu. Pepe je rekao da ce mozda da dodje do 9:30 u Zona Rosu - tako da cu da ga pricekam - ako se ne pojavi odoh u bazu. Sutra onda ustajem u 7....

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint