A Travellerspoint blog

Placencia - Otkrivanje podvodnog svijeta

sunny 30 °C

Ovaj snorkeling (ronjenje) je totalni haos, nije mi jasno da mi u mojih 35 kuka nikad nije palo na pamet da se time malo vise pozabavim.

Danas sam uletio u turu sa dvoje Amera (naravno), i vodic nas je odveo na nekoliko tacaka u blizini malih ostrvaca gdje se nalaze najljepsi koralni grebenovi i gdje se odvija aktivan podvodni zivot. Prvi momenat kad sam se zagrnjurio bio je haotican (jedan od onih koje cu da pamtim). Scena je bila nevjerovatna, odmah sam vidio mnostvo egzoticnih riba, raza, meduza, rakova i kojekakvih neobicnih zivih bica i sve u okruzenju raznobojnih korala. Najveca riba koju sam vidio bila je barakuda. Ukratko bilo je super, tako da cu nesto slicno da ponovim sigurno na nekoj drugoj lokaciji.

Kasnije se u Placenciji desio neobican susret....nakon sto sam malo prilegao da se odmorim od teskog ronjenja na plazi i krenuo ka hotelu, naletim na Ingrid, Svabicu koju sam upoznao u Puerto Escondidu (Meksiko)....Uglavnom malo smo pretresli sta se sve izdesavalo u medjuvremenu. Veceras idemo skupa na veceru.

Plan je da idem prema Belize City-ju (jutarnji bus u 6 - jedina opcija), i da obidjem cuveni Belize Zoo, kazu najljepsi mali zoo na svijetu. Ako stignem na zadnji brodic iz Belize City-ja za Caye Caulker (malo ostrvo u blizini), onda cu spavati tamo, a ako ne spavam sa majmunima u zoo vrtu.

Malo sam razradio plan, odlucio sam da ne uzimam vise ture nego da jos malo dozivim avanture ali o tom potom.

Inace zaboravio sam da spomenem da ni ovdje nije idealno..dvije stvari mi smetaju - prva je klijentela - koja se uglavnom sastoji od dosadnih i predvidljivih Amera i Kanadjana. Taman sam se odvikao od njih u Latinskoj Americi i zaboravio i da postoje, a ovdje je opsta najezda. Juce u turi od nas 9, 6 Amera i 2 Kanadjana, danas opet dvoje Amera...dakle nema cool Evropljana zglave. Druga stvar je Belize izgleda nema neku svoju kulturu. Sve sto prodaju i jedu ovdje, manje vise je uvoz iz Guatemale ili Meksika. lokalno stanovnistvo je miks svega i svacega. Jedino sto je izgleda tipicno za Belize su autenticni crnci, Garifune, koji navodno nemaju veze sa Americkim (kazu da njihovi preci nisu bili robovi), nego su oni nesto kao posebno. Ja za sad ne vidim nikakve razlike.

BUDZET DANA:
Tura ronjenja US$35

Posted by Srechko 00:00 Archived in Belize

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint