A Travellerspoint blog

Placencia - mrak mjesto

overcast 28 °C

Dakle otkad sam krocio na tlo Belizea osjecam se kao da je poceo drugi dio mog putesestvija, i odmor od dosadasnjeg dijela putovanja.

Placencia mi je legla ko kec na desetku. Ovdje mi jos niko nista nije trazio, jedino mi povremeno ovi lokalni crnci nude travu. Ali i oni su dobri i zajebavaju se, i ne gnjave - puste me na miru kad im odgovorim da sam se vec namirio (ta fraza najbolje funkcionise).

Kroz gradic pored plaze ide jedan puteljak i sa obje strane su lokalne raznobojne drvene kucice na platformu koje lokalci izdaju, radnjice sa suvenirima, turisticke agencije i skromni restorancici. Vrlo je mirno, ima jako malo turista ali i lokalaca i svi se pozdravljamo u prolazu. Jako je bezbjedno i to mi mozda i najvise momentalno i prija.

Inace danas smo nas cetvero imali mali eksces koji je rezultirao time da sam opet ostao sam. Situacija je bila vezana za apartman u kojem smo proveli 2 noci inace vlasnistvo ranije spomenutog arogantnog, prepotentnog debelog crnog seljacine i meni i dalje nije jasno kako smo kod njega zavrsili. Uglavnom imali smo par prepirki/svadja s njim zbog njegovog ponasanja, provjeravanja sta radimo kao i oko nedostatka tople vode u kupatilu i koristenja klime. Uzasno nas je iznervirao tako da smo jutros odlucili da se selimo. Tako smo nasli slatku kucicu 50m od plaze u mirnijem dijelu grada - mrak mjesto - gdje smo ostavili i nase stvari. Nakon toga smo otisli do pristanista gdje je jedan cool lokalac kojeg smo slucajno upoznali juce, trebao da nas prebaci do njegovog privatnog ostrvceta. Dok smo cekali da se on pojavi, debela svinja se pojavila sa policijom. Nisam imao pojma o cemu se radi, dok se nije uspostavilo da su dvoje Amera uzeli (ukrali) peskir iz njegove kuce. Htjeli su da mu se osvete na neki nacin ali nisu mogli izabrati gluplji (tipicno za Amere...). Uglavnom tu se Amerikanka rasplakala i odlucili su sve troje da odmah napuste grad. Na ostrvce nisam otisao ni ja jer kao prvo nije mi se islo samom a kao drugo brodic je imao tehnickih problema sa motorom tako da sam ja odlucio da odem na plazu... Dakle ja sam ostao kod gazdarice Lidije gdje mi je super. Ima mala terasica, kuhinjica, a i zanimljivih gostiju tako da i dalje ne mrdam odavde.

U Belizeu je glavna zanimacija ronjenje tako da sam danas i ja startovao s tim. Nakon neuspjelog pokusaja da odem na privatno ostrvo, iznajmio sam masku i peraje i malo ronjakao po plicaku. Bogami nije bilo lose - vidio sam raznih cudnih podvodnih bica tako da sam se malcice napalio i mozda prekosutra odem u turi na neko od okolnih koralnih ostrvaca. Sutra idem na turu u Cocksomb Jaguar rezervat, obecavaju razne aktivnosti - mislim da ce biti sou.

Inace nocni zivot i nije nesto, ima jedan beach bar, gdje kad zauzmes poziciju za barom je isto kao da si sjeo za neciji sto - postajes odmah dio drustva i konverzacije. Imaju 3 paba koji su uglavnom karaoke preko nedelje, a vikendom je malo zivlje, bude kazu zive svirke ali to cu jos da vidim.

Dakle sve je tip top!!!! :-)

BUDZET DANA:
Jednokrevetna soba kod Lidije US$15
Tura Cocksomb Jaguar rezervat US$70

Posted by Srechko 00:00 Archived in Belize

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint