A Travellerspoint blog

San Cristobal - Prvi susret sa Majama (i zimom u Meksiku)

sunny 7 °C

Juce sam se (bar za sada) pozdravio sa morem i suncem i nocnim busom uputio ka San Cristobal De Las Casas, gradu Maja, lociranom oko 600km sjevero istocno od Puerto Escondida - u unutrasnjosti Meksika, blizu granice sa Guatemalom.

Put se sastojao iz prebacivanja lokalnim busom iz Puerto Escondida do sela zvanog Pochutla (1.5 sat truckanja) gdje smo hvatali bus za San Cristobal (brza veza nego iz Puerto Escondida). Putovanje je trajalo nekih 11 sati ali nisam ih ni osjetio jer je bus bio jako udoban, sve sa TV-om, tzv. krevet-sjedistima, i WC-om. U busu je doduse opet bilo hladno - a sto vole da se razbacuju sa klimom cudo jedno. Medjutim pravu hladnocu sam dozivio tek kad sam jutros izasao iz busa u San Cristobalu. Kako je samo leglo presvlacenje i navlacenje sve tople garderobe koju sam ponio sa sobom...Grad se nalazi na 2100 m nadmorske visine tako da su noci i jutra prilicno hladna.

Dok smo Elke i ja trazili pogodan hotel, odusevio sam se ljepotom i cistocom ovog malog grada. Cijeli grad je izgradjen po spanskom kolonijanom sistemu, niska gradnja - 1 sprat maksimum, ulice su poplocane kamenom i jako se osjeca uticaj Maja - ovdje ih kazu ima najvise u Meksiku. Ima ih svukuda, vuku svoju musavu djecu, prodaju svoje krpice i djindjuvice i prosipaju svoje fazone. Poseban sarm gradu daje visina na kojoj se nalazi i okruzenje planinama i sumama.

Hotel smo trazili relativno dugo, nismo se zurili a ovog puta su se i njen i moj vodic pokazali kao nepouzdani. Nevjerovatno, ali na kraju je najbolji i najpovoljniji ispao hotel koji nam je preporucila jedna bakica gazdarica kafane pored stanice gdje smo jutros po dolasku popili kafu. Mada je cijeli ponudjen aranzman zvucao kao tipicna prevara i navlakusa - na kraju je ispao najbolji deal koji smo vidjeli. U ovoj zemlji izgleda nema pravila...

Dan smo proveli setajuci se, obilazeci trgove i znamenitosti grada, uzivanju na suncu na glavnoj gradskoj plazi uz pivce i posmatranju ljudi. Dan je bio suncan i idealan za setnje, medjutim cim je sunce zaslo odsprinali smo do hotela i navukli na sebe 5 novih slojeva. U gradu nema grijanja a zima je ostra - maltene kao kanadska.

Ovdje ostajem 3 dana, imam dosta toga isplaniranog i sve ce izgleda biti ture. Sutra idemo u cjelodnevnu turu (7 - 21) u obilazak biorezervata Agua Azul gdje se nalaze cuveni vodopadi, Palenque-a gdje se nalaze iskopine Maja u dzungli i jos nekih zajebancija.

Elke i ja se sutra rastajemo poslije ture, jer ona iz Palenque-a nastavlja prema sjeveru a ja se vracam u San Cristobal i onda za Guatemalu za par dana - malo mi je frka moram da priznam.

BUDZET DANA:
Agua Azul, Palenque tura US $25
Hotel Delgadillo San Cristobal (kvokrevetna soba sa kupatilom) US$9 (dijelim sa Elke)
Pranje /susenje / peglanje 5 kg vesa u javnoj praonici US$6.50

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint