A Travellerspoint blog

San Cristobal - zoo, Sumidero kanjon

sunny 14 °C

Proletjese 4 dana ispunjena akcijom ovdje, pa da opisom ovog zadnjeg dana zakljucim boravak u San Cristobalu....

Jutros sam se prebacio do Tuxtle Gutierrez collectivom. To je inace najpopularnija vrsta prevoza u Meksiku - kombi sa nekih 10-tak sjedista, imaju svoje lokacije uglavnom blizu autobuskih stanica na kojima vozaci uzvikuju imena destinacija mameci putnike.

U Tuxtli, jos jednom povecem tipicnom ne narocito zanimljivom meksickom gradu sam uhvatio novi collectivo za gradski zoo. Tamo sam proveo nekih 2 sata, nije bilo lose, zoo pokriva sve vrste zivotinja koje se mogu naci u ovoj provinciji (Chiapas). Vecina zivotinja nisu bile u kavezima a srne i ptice setaju okolo slobodno.

Zoo nije narocito velik tako da sam sve obisao relativno brzo i oko podne shvatio da imam dosta vremena za jos jedan izletcic. Dok sam cekao collectivo za grad, procaskao sam sa jednim starijim covjekom okicenim bedzom "volonter". Objasnio mi je od cega on zivi - svaki dan stoji na ulazu u ZOO i objasnjava ljudima gdje mogu da se parkiraju. Mislim jasno je ko dan gdje je parking i nema potrebe za dodatnim objasnjenjem medjutim on na taj nacin zaradjuje baksis sto mu je kako kaze i glavni izvor prihoda.

2 voznje collectivom kasnije stigao sam do gradica Chiapa De Corzo odakle krecu brodici i organizuju se izleti po kanjonu Sumidero. Rucao sam u restorancicu na obali rijeke i nakon toga sam se ukljucio u sljedecu turu po kanjonu. Kanjon Sumidero je fantastican, osim netaknute prirode, i fascinantne klisure kroz koju smo prosli, vidio sam krokodila koji je sa obale uronio u vodu samo par metara daleko od nas, majmune na obali, i razne ptice. Tura je trebala da traje 2 sata sto bi mi dalo vremena i omogucilo da po danu uhvatim bus nazad za San Cristobal. Vodic i kormilar brodica je medjutim u po ture odlucio da napravi pauzu od sat vremena u restoranu od njegovog pajtasa gdje osim rucanja - nista drugo nije moglo da se radi. Zahvaljujuci tome, vratili smo se nakon sto je sunce zaslo i onda se desila jedna polu-neprijatna situacija. 15 metara pred pristajanje, vodic je zaustavio camac i odrzao govor na spanskom - uz komentare da se potrudio oko nas i da ocekuje neki baksis. Poslao je kapu u koju su ljudi poceli da ubacuju sitnis. Ja medjutim nisam mislio da zasluzuje ikakav baksis - prvo sto nije znao ni rijeci engleski a drugo sto je neplanski napravio pauzu usred nicega. Nisam mu dao ni pesosa....

Bez obzira voznja camcem je bila odlicna medjutim zbog kasnog povratka, uzurbano sam se uputio ka collectivo stanici jer nisam bio siguran da li ima vise prevoza za San Cristobal. Direktan prevoz iz gradica nije postojao tako da sam se collectivom prebacio do periferije gdje navodno staje bus za San Cristobal. Lokacija na kojoj sam stajao zglave nije izgledala kao autobuska stanica medjutim jedan ljubazan cica koji je cugao pivce odmah tu za pultom male prodavnice me je uvjerio da se nalazim na pravom mjestu. Tu sam uletio (koliko sam bio u stanju) u pricu s njim i sa prodavacicom koja je presvukla svoje dijete uredno na pultu svoje prodavnice. Ona mi je dala kompliment da sam jako visok - aj da i to cujem jednom u zivotu. Tu sam se posteno nacekao ali se bus ipak pojavio poslije sat vremena i u San Cristobalu sam bio oko 9 navece.

Sutra znaci pravac Guatemala gdje cu nadam se naci malo relaksacije i odakle ce da bude sljedece javljanje.

BUDZET DANA:
Collectivo San Cristobal - Tuxtla (1h15min) US$3.20
Collectivo Tuxtla - zoo (20min) US$0.35
Collectivo Tuxtla - Chiapa De Corzo (45min) US$0.80
Voznja camcem kanjonom Sumidero (3h) US$9
Microbus Chiapa De Corzo - San Cristobal (2h=r) US$1.80

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint