A Travellerspoint blog

Puerto Escondido - relaksacija, plaza, sunce....

sunny 30 °C

Bas se osjeti da nije sezona, svi hoteli i restorani su poluprazni, ali mi to bas i odgovara, i prija mi malo opustanja poslije frke i guzve koju sam dozivio u gradovima u kojima sam do sada bio.

Dakle nije se mnogo sta desavalo zadnjih par dana, uglavnom sam se vucarao po plazi, bacao u valove i pijuckao pivo u nekom od brojnih barova na plazi.

Juce popodne sam medjutim odlucio da malo istrazujem okolinu i da vidim sta se desava na drugoj plazi koja je od ove nase odvojena visokim stijenama. Malo avanture nije zgoreg. Tamo sam nasao pustu, divlju plazu na kojoj osim pelikana i nekih drugih neidentifikovanih ptica nema tragova zivota. Nakon satak setnje naisao sam na selo, ono pravo sa konjima, kozama, magarcima (koji su mi u nedostatku divljih zvijeri bili narocito zanimljivi), i raznom sitnom i krupnijom zivinom. Tisina i zvuci valova su bili ometani samo kukurikanjem lokalnog pijetla. Tu naletim na restoranic, prazan, sa pogledom na lagunu - milina - e reko ovdje cu da jedem. Atmosfera - pilici se setaju oko mene, jedna djevojka nosi svog pijetla i mazi ga ko kuce, i djeca se kupaju u potocicu. Restoran nema meni, nego kad upitah gazdaricu sta ima da se jede - ona rece riba, skampi, i hobotnica. Tu sam jeo ribu ala Diabla, sto je ispalo kasnije i nesto najukusnije sto sam do sada jeo u Meksiku. Medjutim tu napravim gresku i ne upitam je koliko kosta, i ocekujuci bagatelu na takvom jednom mjestu gdje turisti ne zalaze, ona mi naplati vise nego da sam jeo u centru turisticke zone. Dakle jos jedna lekcija - uvijek pitaj koliko sta kosta unaprijed. Poslije toga na povratku u hotel zamalo nisam pristustvovao gazenju koze od strane jednog kamiona na glavnoj cesti...

Inace veceras putujem dalje, idem sa Elke u San Cristobal, mjesto u unutrasnjosti, sjevero-istocno odavde gdje bi trebao da ostanem malo duze jer ima jako mnogo razlicitih i interesantnih stvari da se vide u gradu i oko njega. Bus mi krece u 19:30 a tamo sam ujutro oko 6.

Super se slazem sa Elke, totalno je cool i sto je najvaznije - slaze se sa svim mojim prijedlozima (gdje jesti, gdje spavati, gdje izaci) :-). Njen plan je da ide prema Kankunu, ali nam se preklapaju planovi za narednih 2-3 dana tako da cemo to vrijeme da se drzimo zajedno. Vidjamo se redovno i sa drugom Njemicom, Ingrid, koja je malo opicena (vise na negativan nacin ali je ok) i njen plan je slican mom, tako da postoji velika sansa da cu opet negdje da naletim na nju.

Malo o lokalnim obicajima...dobru kafu je jako tesko naci. Meksikanci nemaju obicaj da pocnu dan uz kaficu, nego se izgleda odmah hvataju pive i tacosa. Tako sam do sada kad sam trazio kafu sa mlijekom, dobijao ili samo mlijeko, ili vruce mlijeko sa kesicom nescafe-a, ili punu casu mlijeka i malo kafe, ili neke buckurise u koje ne znam ni sam sta su smuckali. Obicno prave kafu od instant smjese koja je vec zasladjena ili aromaticna. Druga stvar koje mi je bila cudna, je da dosta restorana koji sluze morske specijalitete nemaju nikakvih vina u asortimanu pica.

BUDZET DANA:
Autobus P. Escondido - San Cristobal US$30
Porcija ribe na glavnom setalistu u centru US$4
Corona u prodavnici US$1

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint