A Travellerspoint blog

Antigua - Ko to tamo peva 2. dio

semi-overcast 16 °C

Dakle ovaj njihov chicken bus je orginal onaj iz "Ko to tamo peva", sve sa ludim kondukterom i jos ludjim vozacem.

Jutros sam opet poranio kao i obicno (inace ovdje se budim sam izmedju 6 i 7 bez problema a zaspem ko beba prije 11) i uhvatio isti onaj chicken bus kao i juce u 7:15. Isti ayudante mi je ovaj put naplatio 20 quezalesa za istu turu za koju je juce naplatio Danielu 25. Skontao sam sistem, ako ne znam koliko kosta voznja, dam mu vecu novcanicu, a ni slucajno vise ne pitam posto je kad sam vec u busu. Nije los sistem ni da pitam za cijenu nekog od putnika ako nadjem pogodnu osobu. Ranac sam srecom uspio da uguram unutra, tako da nije zavrsio na krovu. Voznja do mjesta gdje sam presjedao za Antiguu je trajala oko 3 sata i bila je standardno zanimljiva. Sistem sjedenja je cirkus zivi. Sjedista su rasporedjena u 2 kolone, sa nekih 30cm praznog prostora za prolaz. U svakom redu na zapadu bi sjedile 2 odrasle osobe sa svake strane, dok ovdje nekad sjedi i po cetvero. Najsmjesnije je kako pokriju cijeli red da se uopste ne moze proci tako sto dvije osobe blize prolazu pridrzavaju jedna drugu. Tako je meni danas jedan tip velikodusno ustupio 20cm sjedista a zena s druge strane me je pridrzavala da ne padnem.

Cim sam stigao u Chimaltenango, jos jedan uzasan prljav grad gdje sam presjedao za Antiguu, odmah me je novi ayudante zvao i poslao u bus za Antiguu. Dakle sve je proslo bez greske.

Zanimljivo je kako skracuju imena gradova koja su inace podugacka, pa tako Chimaltenango zovu Chimi, Chichicastenango zovu Chichi, Panajachel je Pana, Guatemala City is Guate, Huehuetenango je Momos itd...

Daniel je trebao da mi posalje e-mail i da me obavijesti u kojem se hotelu nalazi medjutim nisam primio nista od njega pa sam trazio smjestaj sam. I tako zadubljen u vodic na ulici, on se sasvim slucajno pojavio tako da sam zavrsio u hostelu "Jungle Party" gdje se on smjestion dan ranije. Inace taj hostel sam htio da izbjegnem jer nude samo zajednicki smjestaj. Naravno nije to moglo tek tako da prodje, tako da smo na moje insistiranje kasnije ipak cekirali jos par hotela, medjutim zakljucak je bio da "Jungle Party" sa svojim zanimljivim karakterom nudi stvarno najbolji deal u gradu. Daniel je tad prokomentarisao da mu nikad ne vjerujem (nije mu dugo trebalo da me provali). Hostel je organizovan po sistemu male komune, ima ljudi tako da mi je to poslije silnih praznih hotela pozitivna promjena. Nasa soba ima 4 kreveta, bili smo prvo sami a maloprije smo dobili mladu cimerku iz Holandije.

Antigua stvarno izgleda dobro, lici na San Cristobal sa malim kucicama u raznim bojama i kamenim ulicama. Jos izgleda i zanimljivije jer je sva okruzena planinama i vulkanima tako da na vidiku nema okolnih prljavih dijelova grada. Razlika je i u tome sto je ovdje nekako mnogo mirnije i skoro da i nema lokalnog naroda. Ni jednu sarenu Maju ovdje nisam vidio niti mi je iko ista pokusao utaliti na ulici. Ne dopada mi se jedino to sto je gradu suvise turisticki orjentisan i vecina natpisa na restoranima i hotelima je na engleskom. Hoteli su prilicno napucani i poskupi - cak me sve podsjetilo na Italiju ili Spaniju.

Sutra planiramo da idemo na vecernju turu penjanja na vulkan Pacaya a do kada ostajem ovdje jos ne znam - mislim da necu dugo. Danas mi se javila zelja da odem opet malo na more - ili u Guatemalu ili u El Salvador jos cu da vidim.

Eh da, malo sam promijenio imidz, pustio sam bradicu i osisao se na keca (svukud podjednako) i dopada mi se!!!

BUDZET DANA:
Hostal "Jungle Party" (Krevet u 4-krevetnoj sobi, dijeljeno kupatilo, dorucak i besplatan internet ukljuceni) US $6.75
Chicken bus San Pedro - Antigua US $3.25
Sisanje US $3.40

Posted by Srechko 00:00 Archived in Guatemala

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint