A Travellerspoint blog

Cuernavaca - Penjanje do Tepoztlan piramide

sunny 21 °C

Koliko me vrijeme u glavnom gradu nije sluzilo, toliko mi sad ide od ruke. Juce i danas bilo je savrseno, toplo, suncano ali ne previse vruce.

Jutros sam ustao sa zorom, i uputio se na pijacu gdje se inace nalazi autobuska stanica koja pokriva sva moguca sela oko Cuernavace. Svaki bus je razlicite boje, velicine, i kvalitete i ima nekoliko perona. Brzo sam se snasao i ugledao bus za Tepoztlan sto mi je bilo planirano odrediste. To je inace mjestasce u kojem se udaje moja bivsa koleginica 30.12. i na to vjencanje sam pozvan. Sasvim slucajno tu se nalazi i meni najzanimljivija atrakcija, Tepozteco nacionalni park koji je ustvari 2100m visoka planina na cijem se vrhu nalazi arheoloski site i piramida vladara Tepozteca iz 16. vijeka. Do vrha se dolazi pjeske i bogami mi je trebalo 1.5 sat da se popenjem strmom stazom. Sve me je podsjetilo na nase pjesacenje na Machu Pichu, izgledalo je kao neka mini verzija. Dok sam se penjao, prestigao me je jedan lokalac - kasnije se ispostavilo da je on otvorio kapiju. Dakle gore sam bio prvi tako da sam se pravo nauzivao u miru i fantasticnom pogledu dok dvoje Svaba koji inace nisu odgovorili na moje "Buenos Diaz" nisu to sve pokvarili. Tu sam kasnije upoznao tri zenske generacije jedne meksicke familije i s njima malo procaskao. Pozvale su me da idem s njima poslijepodne u jedno drugo selo sto sam ja prihvatio ali su se kasnije planovi promijenili i rastali smo se.

Povratak busom u Cuernavacu je bio zanimljiv jer nam se stalno nesto iskakalo pred put, ili konji, ili krave, ili psi, ili su nam smetali auti parkirani na sred ceste. U gradu sam bio oko 3pm i posto je bilo jos rano, odlucio sam da obidjem jos jedan gradic. Jedan lokalac se maksimalno potrudio da nadje bus koji mi treba, medjutim kad sam vidio u kakvom je stanju bio bus - predomislio sam se.

Ostatak dana sam se smucao po gradu, gledao ljude (sto je inace jako zanimljivo) i motao po pijaci.

Malo o Cuernavaci, grad je jako pitom, ljudi su jako ljubazni i nisam imao susret ni sa jednom budalom. Inace i nema sumljivih faca, a jedine kurve sam vidio tacno ispred mog hotela. Poceo sam da ih pozdravljam.

Sutra na more....:-)

BUDZET DANA:
Bus Cuernavaca - Tepoztlan US$1.00 u jednom smjeru US $1.50 u povratku (?)
Ulaz u Tepozteco nacionalni park US $2.50
Obrok na marketu u Tepoztlanu:
Chicharron quesadilla (to su przene svinjske iznutrice - tek sam kasnije vidio u rjecniku) + cocina tacos (taco sa govedinom) + Sol pivo US $3.50
4 kg banana na pijaci US $1.00
saka przenih bubasvaba na pijaci ... priceless

Posted by Srechko 00:00 Archived in Mexico

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint